Basfakta

 
Extra-3.jpg

Vad är hiv?

 

Hiv är ett virus som går att behandla. På svenska heter det humant immunbristvirus, på engelska Human Immunodeficiency Virus – det är därifrån namnet hiv kommer.

Om hiv inte upptäcks och behandlas bryter det ner immunförsvaret. Aids är ett samlingsnamn för de sjukdomar som du då kan få. Behandling av hiv motverkar detta och aids kan då aldrig utvecklas. Hiv och aids är alltså inte samma sak.

fot_kvadrat.png

Det finns välfungerande behandling

arm_kvadrat.png

Om du tar dina mediciner som du ska och går på regelbundna kontroller kommer mängden hiv i kroppen att vara så liten att den inte går att mäta. Behandlingen innebär att man tar en kombination av läkemedel som gör att hiv inte kan föröka sig i kroppen. Det gör att dina värden är bra, att immunförsvaret fungerar som det ska och att hiv inte överförs till andra.

Alla som lever med hiv i Sverige har rätt till gratis behandling. För cirka 95 procent är behandlingen välinställd – det kallas även för effektiv behandling.

Effektiv behandling innebär ett hundra procentigt skydd mot sexuell överföring. Forskningen ställer sig bakom den globala rörelse som kallas U=U, Undetectable equals untransmittable som innebär att risken för överföring är noll.


Så funkar det – kropp & mediciner

 

Hiv kan inte föröka sig på egen hand. Istället tar det sig in i levande celler och använder sig av deras kopieringfunktion. Dessa celler kallas CD4 eller T-hjälparceller och är en del av kroppens immunförsvar. Man kan säga att cellen börjar fungera som en fabrik för nya viruskopior. När cellen gjort sitt jobb dör den, vilken innebär att immunförsvaret försämras och kroppen får svårare att försvara sig, vilket gör obehandlad hiv livsfarlig.

Det hivmedicinerna gör är att på olika sätt gå in och stoppa denna process. Behandlingen innebär att olika läkemedel kombineras för att få bästa möjliga effekt. Antiviral behandling gör att hiv inte påverkar immunförsvaret och att hiv inte kan försöka sig. Målet med behandlingen är omätbara virusnivåer.

Virusmängden visar helt enkelt hur aktiv hivinfektionen är. Ett litet antal viruskopior per milliliter blod visar att hiv är nertryckt och inte förökar sig. CD4-tal är ett mått på hur det står till med immunförsvaret. Det var viktigare att hålla koll på detta tidigare, då det avgjorde när det var dags att sätta in mediciner. Idag påbörjar man behandling så tidigt som möjligt.

Du har rätt till en behandling som är anpassad för dig. Nuförtiden är det inte så mycket biverkningar av medicinerna, men hur kroppen påverkas är väldigt individuellt. Ibland tar det ett tag innan man hittar en behandling som passar just dig. Prata med din läkare om du har funderingar runt biverkningar och din behandling i stort. Du kan även höra av dig till oss.  

Hur överförs hiv?

Personer som lever med hiv och har effektiv behandling kan inte överföra viruset till andra. Men om hiv är obehandlad kan det ta sig in i kroppen genom slemhinnor och kontakt med blodkärl. Hud skyddar. Hiv sprids inte genom luft, ytor, saliv eller myggor och överlever inte utanför kroppen.

Hiv kan endast överföras på tre sätt:

1) Oskyddat sex
2) Blod
3) Graviditet, förlossning och amning 

Testning är det enda sättet att veta

 
axel_kvadrat.png

Vem som helst kan få hiv. Det är alltså inte något som bara rör vissa människor eller grupper. Hiv syns inte utanpå och ger för det mesta inga tydliga symptom. Testning är det enda sättet att veta. Det är alltid bra att göra ett hivtest om man har varit i en situation där hiv kan ha överförts eller om du helt enkelt inte vet din hivstatus.

Alla har rätt till ett hivtest. Du kan till exempel testa dig på Hivtest utförs på vårdcentraler, ungdomsmottagning eller specialistmottagningar, som exempelvis hud- och könsmottagningar eller infektionsmottagningar, eller genom test med snabbsvar på olika checkpoints eller mottagningar som drivs av frivilligorganisationer. Det är gratis och du kan vara anonym vid testningstillfället. Du behöver inte motivera varför du vill testa dig.

Rätt till behandling

Kostnadsfri behandling
Du har rätt till kostnadsfri behandling. Läkarbesök, provtagningar och mediciner som rör din hivinfektion är gratis. Det gäller för alla som bor i Sverige, även om du är asylsökande eller saknar papper. För andra sjukvårdsbesök och tandläkare behöver du betala som vanligt.

Delaktighet
Du har rätt att vara delaktig i alla beslut i din behandling, i samråd med läkare och sjukvårdspersonal. Det innebär att du har rätt att byta behandling om du mår dåligt av den och även rätt att kvarstå på en behandling som du är nöjd med. Dina önskemål och behov ska vara i centrum. Du har rätt att byta behandlande läkare. Om du känner att du blir illa behandlad har du rätt att göra en anmälan mot sjukvården.

Förhållningsregler
Du får förhållningsregler från din behandlande läkare som du måste följa. Du har rätt att ha en dialog om dessa och rätt till individuell prövning. Du kan överklaga beslutet från din behandlande läkare till smittskyddsläkaren i din region.

Psykisk och sexuell hälsa
Du har rätt till psykosocialt stöd och har rätt att välja vem du vill prata med. Du har även rätt till stöd kring sexualitet. Alla ställen har inte en kurator, men du har fortfarande rätt att få träffa en kurator om du vill. Prata med din läkare.

Sekretess & journalföring
Sjukvården och tolkar har tystnadsplikt och sekretess vilket innebär att ingen får prata om att du lever med hiv eller vad som sägs under dina besök.

Samlad journalföring betyder att alla vårdgivare man besöker kan se vilken vård man har fått. Syftet är att underlätta behandling och ge bättre vård, det kan till exempel vara viktigt att veta hur olika mediciner samverkar. Om man inte vill ha det så har man rätt att spärra dessa uppgifter. Eftersom ens journaler då inte kan läsas av olika vårdgivare har du informationsplikt om det finns risk för överföring. Det kan vara bra att berätta för din behandlande hivläkare om du får annan vård. Du har också rätt att läsa din egen journal.

Likabehandling
Du får inte nekas vård du är i behov av på grund av att du lever med hiv. Detta gäller även privata vårdgivare som får ersättning från försäkringskassan.

Du får inte nekas anställning för att du har hiv, inte vill genomgå ett hivtest eller berätta din hivstatus för din arbetsgivare. Du får inte heller sägas upp eller bli omplacerad med hiv som skäl.

  1. Källa: Hiv-Sverige

Juridik & lagstiftning

Diskrimineringslagstiftningen mot funktionshinder gäller dig som lever med hiv. Andra rättigheter regleras i exempelvis Smittskyddslagen samt Hälso- och sjukvårdslagen. Vi kan hjälpa dig med eventuella frågor och juridisk rådgivning.

När behöver du berätta?

Du behöver inte berätta om din hivstatus när det inte finns någon risk för överföring, till exempel för arbetsgivare. Om du har välfungerande behandling behöver du inte berätta att du lever med hiv till sexpartners. För personer som ännu inte har omätbara virusnivåer finns informationsplikten innan samlag kvar. Inför ingrepp inom sjukvård och tandvård där det finns en högre risk, till exempel vid kirurgiska ingrepp, behöver du informera att du har en “blodsmitta”. Om du har välfungerande behandling behöver du inte berätta vid enklare undersökningar, inklusive blodprov och injektioner. Detta regleras i de förhållningsregler som du får av din behandlande läkare.

hander_kvadrat.png