Resurser 

 
Extra-2.jpg

Språk – rekommendationer

Vilka ord vi använder har stor betydelse. Språket speglar, skapar och återskapar föreställningar och känslor. Vi har tagit fram en lathund med språkliga rekommendationer som bygger på riktlinjer från FN:s organ för hivfrågor, UNAIDS.

 

Föreläsningar & fortbildning

Positiva Gruppen Väst erbjuder föreläsningar om hiv idag med en kombination av sakkunskap och personliga berättelser. Utifrån syfte, sammanhang och förkunskaper kan vi skräddarsy föreläsningar som passar er verksamhet. Hör av er så diskuterar vi upplägg, tid och kostnad.

130625_fyrberg_2.jpg

Hiv handlar om oss – webbutbildning för yrkesverksamma

e-learning_hilding_hiv-273x300.jpg

Vi har tagit fram en digital grundkurs om hiv i relation till bemötandefrågor, likabehandling och mänskliga rättigheter. Den tar ungefär en kvart att göra. Utbildningen kan göras individuellt eller användas som underlag på exempelvis ett APT. Den vänder sig till alla som möter människor i sitt arbete.

Hiv handlar om oss är framtagen av Göteborgs stad, Social resursförvaltning och Positiva Gruppen Väst med stöd av Folkhälsomyndigheten.

Leva med hiv – läs våra tidningar digitalt

Leva med hiv är namnet på en tidning som ges ut av Positiva Gruppen Väst. Den har utkommit i det här formatet sedan 2019. Här kan du läsa utgivna nummer digitalt.

Testa dig för hiv

Hivtest är det enda sättet att ta reda på om man har hiv. Genom att veta din hivstatus kan du ta hand om din egen och andras hälsa. Testar du positivt har du i Sverige tillgång till behandling utan kostnad. Alla har rätt att testa sig för hiv utan att ge någon närmare förklaring till varför. Hivtest är alltid gratis och den som vill testa sig har rätt att vara anonym. Du kan till exempel testa dig på vårdcentral, STI-mottagning, ungdomsmottagning eller Checkpoint. I Göteborg kan du till exempel testa dig på Sexualmedicinskt centrum, Könsmottagningen Sahlgrenska och Infektionsmottagningen Östra sjukhuset.

Checkpoint Göteborg

För män som har sex med män och transpersoner erbjuder vi testning för hiv och syfilis med snabbsvar. Checkpoint Göteborg drivs ihop med RFSL Göteborg och testningen sker i deras lokaler, alltså utanför sjukvården. Det är helt gratis och du kan vara anonym. Drop in på tisdagar mellan 18 och 20.

_S9A6694_ml.jpg

Leva livet – Att åldras med hiv

Hiv-Sveriges äldreprojekt har tagit fram en bok, kunskapsunderlag och livsberättelser om att åldras med hiv. Det är en nationell satsning för att öka medvetenheten och synliggöra frågor som rör personer över 50 år som lever med hiv i Sverige. Äldreprojektet vänder sig till personer som lever med hiv, närstående och till yrkesverksamma inom exempelvis vård och omsorg. På hemsidan Leva livet finns allt material samlat.

leva-livet.png

Hivundervisning ur ett normkritiskt perspektiv

antidiskriminerande och normkritisk-1.png

RFSU Göteborg har tagit fram ett material för dig som vill undervisa eller föreläsa om hiv. Broschyren handlar om hiv både ur ett medicinskt och socialt perspektiv, samt om hiv och säkrare sex. Antidiskriminerande och normkritisk hivundervisning innefattar både teori och metod. Positiva Gruppen Väst har ingått i en referensgrupp vid framtagandet.

Antirasistisk hivprevention

Tillgången till relevant information, testning, vård och stöd är inte lika för alla. För att förbättra tillgängligheten i våra verksamheter drev vi tillsammans med andra aktörer Antirasistisk hivprevention – ett treårigt projekt med stöd från Folkhälsomyndigheten. Nätverket arbetade fram en slutrapport och ett verktyg för antirasistisk utvecklingsarbete inom hivprevention och sexuell hälsa. Projektledare för Antirasistisk hivprevention var RFSU Göteborg.

Tidningen_omslag.jpg

Hiv 2.0 – ett seriealbum med våra berättelser

Seriealbum_omslag.png

Positiva Gruppen Väst lyfter här olika röster om att leva med hiv i Sverige idag. Vi har genom samtalsintervjuer samlat in personliga erfarenheter som har tecknats ner, anonymiserats och sammanställts i en vittnesbank. Serietecknarna Hilding Sandgren, Hanna Stenman och Lina Vain Illalla har sedan gestaltat en del av materialet. Hiv 2.0 (2015) är en historia om förändring, om tystnad och om vad som händer när vi bryter den.

Hivplus – en gemensam plattform för att nå ut

Hivplus är vårt sätt att kommunicera kunskap tillsammans med andra hivaktörer i Västra Götaland. Vi har gjort flera uppmärksammade kampanjer i det offentliga rummet. Framför allt driver vi den digitala plattformen Hivplus som fokuserar på att nå ut med budskapet om noll risk för överföring men arrangerar även samtal och aktiviteter riktat till allmänheten.

Hivplus drivs av World Aids Day-nätverket som består av både frivilligorganisationer och offentliga aktörer som arbetar med hiv. Det gör att vi har brett och djupt kunnande inom våra frågor.

Hivplus_green.jpg

Hiv idag – Folkhälsomyndighetens sida

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en kunskapsportal om hiv. Här delar de information baserad på forskning om hiv, lätt tillgänglig för alla och på flera språk. De har även tagit fram en särskild resurssida för vårdpersonal.